De eigenwijzer | Examenstress

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 73% van de Nederlanders wel eens last heeft van examenstress. Drieënzeventig procent! Daar komt nog eens bij dat, pak ‘m beet, de helft wel eens een black out heeft gehad. Tijd om de examenstress, plankenkoorts en faalangst bespreekbaar te maken want als zo veel mensen er last van hebben hoef je je er dus ook niet voor te schamen. Daarom val ik maar even met de deur in huis: ik zat zelf ook vaak vast in zo’n negatieve spiraal van rumineren en piekeren. Voor een presentatie was ik steevast misselijk, voor toetsen had ik vaak buikpijn, mondelinge examens gingen gepaard met gestotter. Niet dat daar reden toe was maar gevoelens en stress zijn zelden gegrond in logica. Gelukkig ben ik zo eigenwijs dat die stress me nooit écht teruggehouden heeft. Punt blijft, ik ken de gevoelens maar al te goed en ik heb altijd gedacht dat ik in de minderheid was.

De schellen vielen me van de ogen toen ik voor het eerst zelf mondelinge examens afnam. Ik draaide een jaartje mee op een ROC, sector motorvoertuigentechniek. Stoere knapen met een grote bek en grove gesteldheid waar in de lessen geen land mee te bezeilen was, kwamen met klamme handjes en knikkende knieën mijn lokaal binnen voor hun mondeling. Van de onverschilligheid die in de lessen zo aanwezig was, was plotseling weinig te merken. Ik moet eerlijk toegeven dat ik destijds te druk bezig was met mijn eigen rol in de mondelingen om de studenten gerust te kunnen stellen -sorry jongens-. Gelukkig kon ik het mij snel wél veroorloven om me meer in te leven in de kandidaten. Dat werpt vruchten af! Helaas kun je nooit alle spanning weghalen, al doe je nog zo je best.

De examinatoren zijn er niet om je te laten zakken. Ze zullen altijd hun best doen om jou de mogelijkheid te geven om te laten zien wat je in huis hebt. Dat betekent natuurlijk niet dat je zelf niets aan je stress hoeft te doen! Daarom, hier wat handige tips:

  • Een goede voorbereiding is het halve werk.
    Als je op vaste momenten leert, zorgt dat je genoeg slaapt en veel oefent ga je rustiger je examens in. Maak veel samenvattingen en gebruik die om te leren. Vergeet niet gebruik te maken van de scholingsbijeenkomsten!
  • Denk positief en houd je einddoel in de gaten.
    Die presentatie is zo voorbij en als je klaar bent heb je een goed en trots gevoel, want je hebt ondanks de spanning toch maar mooi gedaan wat je moest doen! Dat kwartiertje afzien is best te overleven, als je leert te vertrouwen op je goede voorbereiding.
  • Het spannende moment in perspectief zetten is lastig, want op het moment zelf lijkt het vaak een onoverkoombaar probleem. Maar is het dat ook echt? In het ergste geval haal je een onvoldoende. Een onvoldoende is niet het einde van de wereld, sterker nog, in veel gevallen kun je met een onvoldoende nog gewoon slagen. Bedenk jezelf eens “wat is het ergste wat er kan gebeuren” en welke gevolgen heeft dat dan? Je zult merken dat de problemen eigenlijk altijd meevallen, als je er rustig en realistisch naar kijkt.
  • Omarm de zenuwen. Het heeft weinig zin om tegen jezelf te zeggen dat je NU rustig moet worden. Neem eens een paar minuten om diep adem te halen, focus op jezelf en ga dan weer aan de slag. Voor een presentatie kun je zelfs even een momentje pakken om goed alle aanwezigen aan te kijken.
    Je weet dat de zenuwen op een gegeven moment komen, maak je daar niet druk over. Ze gaan vanzelf over wanneer je even bezig bent. Als je in paniek raakt omdat je zenuwachtig wordt maak je het alleen maar lastiger voor jezelf.

Ik hoop dat, als jij ook een van de 73% bent, je iets aan dit stukje hebt. Probeer de tips hierboven toe te passen dan kom je, samen met de examinator, écht wel door het volgende mondeling heen. Heb jij ook (wel eens) last van examenstress of heb je nog goede tips? Deel het met ons zodat wij anderen weer kunnen helpen! We vinden het altijd leuk om een mailtje te ontvangen, of een berichtje op Facebook te krijgen.

Heel veel succes bij jullie volgende examens!

Dit bericht delen via je social media? Dat kan natuurlijk door op de onderstaande knop(pen) te klikken!

Share